Nils Frahm
Den første kladde til dette indlæg startede jeg i august 2011. Jeg vil så gerne kunne udtrykke med ord hvad Nils Frahms musik gør ved mig. Jeg har bare aldrig har følt, at min beskrivelse og rosende ord var dækkende nok eller ydede tonerne den retfærdighed, de fortjener. Men nu efter mere end et halvt år, er det på tide at gøre dig opmærksom på hans eksistens her på Musik Mig Blidt. Så må musikken tale for sig selv, når mine ord ikke kan slå til.
Men der er også en mere presserende grund til dette blogindlæg. Nils Frahm giver nemlig koncert i Koncertkirken på Blågårdsplads, København som en del af Frost Festivalen. Det sker den 9. februar kl. 20.
Nils Frahm udgav sidste år albummet Felt, som har gjort stort indtryk på mig. Pladen er indspillet i løbet af nætters eftertænksomme stunder. For ikke at genere sine naboer fandt Nils Frahm på at ligge stykker af filt (deraf pladens titel) henover klaverets strenge for at dæmpe lyden. Han forelskede sig i den særlige lyd, hans klaver gav med denne installation og begyndte at eksperimentere med at placere mikrofonen inde i selve klaveret tæt på strengene.
Dermed hører man klaverets mekanik meget tydeligt på Felt. Alle nuancer fra klaverets indre er helt tæt på. Nuancer som man normalt ville stræbe efter at undgå at få med på optagelserne. Nils Frahm går imidlertid i den modsatte grøft og skruer op for mikrofonstyrken for at få alle detaljer med. En mere eller mindre konstant susen i højtalerne er som resultat til stede. I mine ører er det dog blot med til at give pladen en særlig atmosfærisk intimitet, som jeg virkelig godt kan lide.
En anden side af denne intimitet, igen et resultat af den høje mikrofonstyrke, er fremkomsten af reallyde som Nils Frahms tunge vejrtrækning og knirkende gulvbrædder undervejs. Disse uvante lyde gør om muligt pladens melankolske præg endnu mere udtalt, idet lydene fra “virkelighedens verden” skaber sprækker i de ellers så illusionistiske smukke og klare klaverstrøg. Det skal forstås særdeles positivt.
Man fornemmer desuden, hvordan mand og instrument nærmest smelter sammen og indgår i en form for tillidsfuld dialog med hinanden.
Albummer er generelt ret minimalisktisk i sit udtryk. Andre instrumenter som f.eks. klokkespil bruges sparsomt. Netop klokkespillet er værd at fremhæve for dets flotte harmoneren med klaverets klang.
Her er et album preview af Felt. Selvom det piner mig, at de smukke numre er splittet op, så giver de et billede af, hvad du kan forvente.
Heldigvis er der dog også mulighed for at streame nummeret Snippet i dets fulde længde:
Nummeret More fra Felt, som består af tre dele.
Part 1 — 0:00
Part 2 — 4:36
Part 3 — 6:25
Nils Frahm har også indspillet denne smukke synthesizer solo på opfordring af musikervennen Peter Broderick. For er første af to tracks på en udgivelse med titlen Juno. Andet track hedder ganske simpelt Peter. Køb udgivelsen her eller her.
Som sagt kan du opleve Nils Frahm i Koncertkirken på tordag den 9. februar kl. 20. Det bliver magisk!
Nils Frahm | Homepage
Nils Frahm | Facebook
Nils Frahm | Spotify
Tags: ambient, Drone, Frost festival, Frost Festivalen, klaver, kompositionsmusik, Koncertkirken, neo-classical, neoklassisk, Nils Frahm, piano
Follow Me!