Hjertelandet pulserer af kreativitet
Siden nedlæggelsen af Midtfyns Festivalen i 2004, har Fyn været i en musikalsk ørken. Det bliver der heldigvis lavet om på i disse år, for der er noget i gære på Fyn. Sidste år kom Tinderbox, og i år får fynboerne så endnu en festival; Heartland Festival er navnet på Fyns nye musikalske knopskud, og festivalen kommer til at foregå i pittoreske omgivelser i haverne omkring det eventyrligt smukke renæssanceslot Egeskov. Udover at Tinderbox og Heartland begge er festivaler, der foregår på Fyn, så stopper sammenligningerne dér. For Heartland festivalen, som løber af stablen for første gang d. 10.–11. juni 2016 vil være meget mere end en musik-festival. Festivalen kombinerer således både musik, mad, samtaler og kunst.
Det er idémand og direktør for Heartland Festivalen, Ulrik Ørum-Petersen, der står bag tanken om at skabe en festival, der står for mere end musik. Inspirationen har han bl.a. fra engelske festivaler som Wilderness og Latitude, hvor forskellige kunstarter går hånd i hånd med musikken:
“Der er flere, der har spurgt mig, om vi ikke har nok festivaler i Danmark, og dertil må jeg bare svare, at jo, vi har mange koncert-arrangementer, men der mangler en festival som Heartland, hvor det handler om mere end musik. Vi skiller os ud ved at præsentere et univers af kunst, mad, samtale og musik, og derfor er der plads til os på festival-landkortet” fortæller Ulrik Ørum-Petersen.
Langtidsholdbar musik
Musikken er altså ikke eneste trækplaster, men det er ikke ensbetydende med, at Heartland ikke har et ambitiøst musikprogram — for det har de. Med musikalske navne som Sun Kill Moon, Mercury Rev, Low og mange flere, så er festivalen ikke gået efter kunstnere, der lige har udgivet et album eller er højtrageret på hitlisterne, fokus har været at sammensætte et musik-program, der indeholder navne, der skaber tidsløs musik.
Hovednavnet på denne første udgave af Heartland Festivalen, er det psykedeliske rockband Flaming Lips, der udover at skabe musik, der ikke har en udløbsdato også skaber musik, passer ind i skismet kunst og musik. Og det stemmer godt overens med Heartland Festivalens overordnede festival-profil:
“Flaming Lips er et band, der har eksisteret i over 25 år, og de har altid levet i grænselandet mellem kunst og musik, og derfor passer de godt ind i visionen for denne festival. Musikalsk er vi gået efter en feeling af kvalitet og substans og fokus er på godt håndværk, og det er alle de musikalske navne på plakaten et udtryk for” siger Ørum-Petersen og uddyber:
“Vi er gået efter kunstnere, der er album-bands og ikke single-artister. Vi har booket kunstnere, som enten har eksisteret i lang tid eller nye kunstnere, som har de kvaliteter i deres musik, som gør, at de vil blive langtidsholdbare — nye kunstnere, som vi vil lytte til i fremtiden, det er bl.a. bands som Blaue Blume, Låpsley, Chinah gode eksempler på.”
Blaue Blume
Udover at være ét af de fineste nye musikalske attraktioner på det danske musikalske landkort, så er den ambitiøse danske artpop-gruppe Blaue Blume også en Musik Mig Blidt favorit. Blaue Blume er således at finde på de bedste danske albums i 2014 og på Guldkorn juni 2015 og Guldkorn april 2014. Bandet har skabt et stærkt uniformt musikalsk udtryk, der beviser at ambition, talent og musikalsk vision tilsammen kan skabe en musikalsk vision, der er tidsløs.
Låpsley
Ét af de spændende nye udenlandske navne på musikprogrammet er den unge britiske singer/songwriter Låpsley. Med en blanding af soulet vokal og elektroniske beats og fine stemningsfylde sange på to ep’er og én fuldlængder, har Låpsley skabt sig en grobund for en langtidsholdbar karriere.
Chinah
Danske Chinah, der har været på Musik Mig Blidts Guldkornliste i både september og november 2015, har med deres bud på et synthbåret univers tilsat rhythm and blues-lignende sjælfuldhed, på samme måde som Låpsley, skabt et dualistisk univers af elektronisk kølighed og soulet varme. Gruppen formår at skrive appellerende pop-melodier med dybde, der både tilfredsstiller den kræsne musiklytter og dem, der elsker en god popsang.
Susanne Sundfør
Den kunstner, der måske indfanger lyden af Heartland allerbedst er, er den norske sangerinde Susanne Sundfør, hvis musik har lyden af eventyr og magisk realisme i sig. Susanne Sundfør er også en musikalsk favorit på Musik Mig Blidt og findes på Guldkorn januar 2015, Guldkorn december 2014, Musik Mig Hårdt vol. 5.
Det underskønne nummer White Foxes fra 2012-albummet The Silicone Veil er en nyklassiker i Musik Mig Blidt-land:
Den norske sangerinde har, med seks roste albums bag sig, skabt en lyd bestående af en blanding af moderne elektroniske beats og klassiske elementer som piano og strygerarrangementer. Hendes magiske lyd fik senest luft under vingerne på 2015-albummet Ten Love songs, hvor bl.a. singlerne Fade Away og Delirious brillerer som perfekte synthbårne popnumre.
Fra samme album gemmer sig ca. midtvejs også den primært orkestrale og ret så filmiske skønhed Memorial:
Musikken ligger i grænselandet imellem nyt og gammelt ligesom Heartland og Egeskov gør. Det er fortiden, der møder fremtiden i en skøn symbiose.
Og ord som eventyr og magisk realisme er netop kodeord for den stemning og atmosfære Heartland ønsker at skabe:
“Vi håber, at publikum får følelsen af, at når de kommer til festivalen, så træder de ind i en drømmeverden. Festivaler er drømmeverdener, hvor man eksperimenterer med forskellige samfundsformer, nye fællesskaber og kunstneriske udtryk. Og Heartlands bud på et samfund er en mere drømmende magisk verden med kunst,” forklarer Ørum-Petersen.
Kunst, samtaler og god mad
Ligesom der er anerkendte navne på musik-programmet, så er der også store navne at opleve inden for kunsten, hvor Heartland har allieret sig med selveste Brian Eno, der udstiller sin kunstinstallation The Ship i Riddersalen på Egeskov. Og dansk kunst er repræsenteret i form af kunstner-gruppen A Kassen, som laver et “ombytningsprojekt”, hvor to arealer fra Egeskov Slot byttes ud med to arealmæssigt tilsvarende områder udvalgt andre steder på Fyn.
Det mest nytænkende tiltag på festivalen er kunstersamtalerne, som er 50–60 minutters intens samtale mellem to internationalt anerkendte kulturpersonligheder, og samtale-programmet byder blandt andet på spændende snakke mellem kunstnere som Marina Abramovic og Tal R, Åsne Seierstad og Janus Metz, Martin Krasnik og Mikael Bertelsen samt Susanne Brøgger og Christian Lollike. Samtaleemnerne kommer blandt andet til at handle om emner som revolution, ondskab og passion.
Og på madområdet vil der blive lavet mad på primært fynske råvarer, og festivalen har i alliance med Per Hallundbæk fra anerkendte Falsled Kro skabt Heartland Banquet, hvor Hallunsbæk sammen med Mark Lundgaard fra Kong Hans’ Kælder og Jesper Koch har skabt en tre-retters menu lavet på de bedste fynske råvarer.
Med et ambitiøst program af musik, kunst, samtaler og lokal madkultur er Heartland Festival et nyt og spændende bud på, hvad en festival kan være, og direktør Ulrik Ørum-Petersen håber, at folk vil tage mere end gode oplevelser med sig hjem fra en weekend i det fynske hjerteland:
“Vi vil gerne være en festival med kulturel substans, en festival der skubber til folks grænser og engagerer dem. Vi vil være en festival med vitaminer i, og forhåbentlig får folk noget mere med hjem, når de har været på Heartland end de ellers ville.”
Heartland Festival foregår på Egeskov Slot d. 10.–11. juni 2016. En partout-billet koster 955 kr. Og én-dags billetter koster 655 kr.
Det fulde program kan ses her:
Alle kunstnere på musikfronten ka du tjekke yderligere ud via denne Spotifylplayliste:
Tags: artpop, Blaue Blume, Chinah, elektronisk pop, flaming lips, heartland festival, låpsley, singer/songwriter, Susanne Sundfør
Follow Me!