8 anbefalinger til Uhørt Festival 2018
Uhørt Festival er en festival for absolut upcoming musik, og kan sagtens måle sig med Aarhusianske SPOT festival i forhold til talentmasse og muligheden for at stifte bekendtskab med fremtidens potentielle toneangivende artister. Faktisk er de fleste optrædende artister på Uhørt endnu grønnere end dem, du finder på SPOT.
De 39 artister som festivalen præsenterer i år er udvalgt af et lytteudvalg bestående af et bredt udvalg af relevante folk fra den danske musikbranche, som igennem to lytterunder udvælger de mest lovende blandt de over 700 indsendte artister. Det er altså langt fra tilfældigt hvilke bands som kommer igennem nåleøjet og får lov at optræde på festivalen.
Uhørt Festival finder sted nu her i weekenden d. 24.–25. august og koster kun 175 kr + gebyr for begge dage eller 140 kr. + gebyr for en endagsbillet — et røverkøb! Billetter kan købes i indgangen eller via Billeto her.
I dette indlæg peger jeg på de artister, jeg selv synes er de mest lovende. De fleste har jeg før haft i fokus på bloggen via premierer eller placeringer på mine månedlige guldkornsplaylister, og ikke mindst har et par af anbefalingerne tidligere optrådt til mit eget arrangement “Musik Mig Blidt præsenterer” på Kulturstationen i Vanløse.
A Kind Of Man
A Kind Of Man er et projekt, jeg har et særdeles godt øje til, og hvis debutsingle MMB for et par dage siden havde premiere på.
Jeg havde også fornøjelsen af at høre A Kind Of Man for nogle måneder siden på Rust i København, og her var jeg både imponeret og charmeret af A Kind Of Man’s performance, og syntes materialet, der mestendels bestod af indie-rock-ballader med overbevisende vokal og lækre guitarriffs, skrevet A Kind Of Man selv, lød meget lovende.
Singlen Teddy Love er en usandsynligt fed debutsingle med en genial melodi og drømmende energi. Helt ubesværet veksler forsanger Bjørn Rosenquist mellem knejsende falset og sprød, tilbagelænet coolhedsvokal. Det er et nummer i perfekt balance, som kandiderer til et af de bedste udgivne numre på dansk jord i år, hvis du spørger mig.
Senere på året udkommer en EP, produceret i samarbejde med Julian Winding.
Cousin
Cousin er en firemands popgruppe fra Aarhus, der søger at udfordre hvordan kommerciel pop kan lyde. Det er energisk og velproduceret.
Nummeret Intimacy viser en mere melankolsk og indadvendt side af projektet, end de tre foregående har vist. Den arbejder med intimitet og ensomhed, hvilket både udspiller sig i det lyriske univers, men også i instrumenteringen.
BÜNNI
Bag projektet BÜNNI, finder du Bünyamin Eroğlu, som snart skulle barsle med debutalbummet Permanent Vacation. De tre singler på hans soundcloud giver eksempler på overbevisende, skæve men alligevel lyttevenlige lofi-æstetiske numre vekslende mellem det rockede, poppede og psykedeliske. Nogle gange funky andre gange, som på Cemetery Lily med shoegaze-tendenser.
ØYA
ØYA har tidligere i år udgivet et af de bedste og mest lovende debutalbums fra DK, jeg er stødt på. Dets titel er Dreams Rewind. Samtidig er det et meget ambitiøst album. Af samme årsag håndplukkede jeg også ØYA til at spille til 8. udgave af “Musik Mig blidt præsenterer”, der løb af stablen d. 22. marts i år.
ØYA’s lydunivers udgør et mangefacetteret udtryk, som veksler mellem det stille og drømmende til større og mere forløsende lyduniverser. Melodierne er smukke, og instrumentationen rig og varieret, mens sangteksterne kredser om tilbagevendende mareridt, kontrol, frygt og overgivelse og om pludselig ro og indsigt.
Bag ØYA står Mathias Holm, der siden han var barn både har sunget, spillet klaver, guitar og trommer. Han spiller keyboard i indie/world/jazz/folk bandet Girls in Airports og har tidligere spillet med Broken Twin, Penny Police, Bisse, Caroline Henderson og Quadron, så det er en dygtig og erfaren herre, vi har med at gøre. ØYA er nu ved at være et forfinet projekt i livesammenhænge, så der er alt mulig grund til at tjekke det ud på Uhørt.
Yune
Aarhusianske Yune, et er endnu en Musik Mig Blidt-darling, da de udover at have været featured på bloggen adskillige gange, spillede til femte udgave af “Musik Mig Blidt præsenterer” i 2016 sammen med Fugleflugten og Goodbye Lisichka.
Dengang skrev jeg, at Yune skaber et interessant bud på skæv, charmerende pop, leveret med tilbagelænet overskud og en god portion groove. Jeg roste også bandet for at udforske rammerne for den moderne, alternative popmusik og ramme et eftertænksomt udtryk, hvor balancen mellem det detaljerige og simple indfanges i et nuanceret popunivers. Disse ord står i den grad stadig ved magt!
Seneste single Vowels er en lækker, tilbagelænet perle, som bølger derudaf med drømmende, psykedelisk klange.
Josa Barck
Danske Josa Barck er et anagram for multi-musiker og producer Jacob Rask, som har udgivet tre lovende singler over de sidste par år, hvoraf Musik Mig Blidt premierede andensinglen i 2017.
Josa Barck demonstrerer først og fremmest en musikalitet ud over det sædvanlige samt lige dele lyst og evne til at eksperimentere og udfordre popskabelonen. Det er kontrolleret, regnbuefarvet kaos i auditiv form, der får en til at tænke på andre bands med en farverig og sprudlende skæv lyd som f.eks. Animal Collective og Flaming Lips og de danske kollegaer Treefight For Sunlight og Oh No Ono.
Et nyt album er annonceret til at udkomme om ca. to måneder, så Uhørt er en god mulighed for at høre hvad der er i vente!
Guldimund
Der er noget forfriskende uforudsigeligt men alligevel genkendeligt ved det musik Asger Nordtorp Pedersens udgiver igennem sit musikalske projekt Guldimund. Han læner sig op af flere traditionelle popskabeloner, men skifter imellem dem ubesværet. Det demonstrerer han på debutalnummet Så Er Det Vel Bare Det? fra sidste år, hvor sangene spænder fra “lige ud af landevejen pop-rock”, som på Den Sidste Brik, mere finurligt dvælende og drømmende som på Lillebror, det kaotisk støjende som på Vi Krøller Og Smelter og det helt nedbarberede med kun akustisk guitar og lidt strygere som på Jeg Kan Høre Nogen Kalder. Tekstuniverset bør også fremhæves. Det er velskrevet og sanseligt smukt og ofte hverdagspoetisk på en tankevækkende og rammende måde.
De seneste to numre kan høres på Guldimunds Soundcloud-profil og peger i en drømmende, melankolsk retning, som jeg gerne vil bestille mere af!
Bad Birthday
Bad Birthdays kompositioner er underholdende og uforudsigelige. Her finder du både skønsang og rap, eksotisk klingende og eksperimenterende instrumentation, høj rytmisk kompleksitet, world music/jazz-tendenser og computerspilsæstetik. Bad Birthday er altså lidt af en musikalsk smeltedigel, men det er absolut positivt ment. Det sprudlende nummer Future Me minder mig i øvrigt i sidste tredjedel lidt om Under The Sea fra Disney’s The Little Mermaid. Kan du høre ligheden?
Seneste single er mere fokuseret i udtrykket, og er en inderlig fortælling om nyforelskelse på en lyserød sky af retro-synth.
Nummeret Sweetheart er også et virkelig flot nummer, der svæver derudaf på drømmende udstrakte klange og fuldstændigt hypnotiserende jungle-rytmik! Musikvideoen er i øvrigt ekstremt visuelt dragende:
Hermed er vi nået til vejs ende i mine anbefalinger. Den færdige spilleplan ser således ud:
Læs evt mere på Uhørts hjemmeside.
Tags: A Kind of Man, alternative pop, alternative rock, BÜNNI, Cousin, dream pop, dreampop, Guldimund, indie, indie pop, Josa Barck, synth pop, Uhørt Festival, Uhørt Festival 2018, Yune, ØYA
Follow Me!