25 Anbefalinger til SPOT Festival 2019
SPOT Festival, som i år runder 25 år, er lige rundt om hjørnet. Det bliver som altid spændende at gå på opdagelse i en masse ny upcoming musik og nyde et par af de mere etablerede bands. Men der er en overflod af bands at vælge imellem, så kunsten at finde frem til de mest interessante er mildt sagt lidt af en udfordring! Det skal dog ikke forhindre mig i at give mine bud på, hvad du bl.a. skal prioritere. Listen er dog ikke udtømmende, og pga. tidsnød finder du en en række af mine anbefalinger uden prosatekst listet i slutningen af artiklen.
Hvis du har travlt, kan du også bare springe over hvor gærdet er lavest og trykke play på denne Spotify-playliste, hvor jeg har samlet alle mine 25 anbefalinger:
ZAAR
Lørdag d. 4. maj kl. 22:00
Klubscenen, Musikhuset
Et lovende navn, hvis dragende single, For A While, MMB tidligere har haft premiere på. ZAAR er et soloprojekt startet af Sara Flindt som har sine rødder i det aarhusianske vækstlag. Med et stort setup af synthesizere, sequencere, melodiske trommer og effektpedaler skaber hun med sit band en storslået og eksperimenterende lyd der kunne svare til et større orkester. Musikken er et kontrastfyldt lydunivers, der både vil provokere med pulserende og organiske beats og intense synthflader, men også rører en med smukke og sårbare øjeblikke.
Natlyst
Fredag d. 3. maj kl. 17:00
Klubscenen, Musikhuset
Natlyst er et andet band, jeg har før har skrevet om i meget rosende vendinger og som efter min opfattelse har udgivet et af de stærkeste albums på dansk jord i år. Bandet er ungt, 11 mand stort (!), grænsesøgende, alternativt poporkester, der lyder lidt som en fusion af beslægtede navne som Efterklang, Navneløs og Under Byen.
Late Verlane
Fredag d. 3. maj kl. 19:00
Rytmisk Sal, Musikhuset
Lørdag d. 4. maj kl. 17:00
Aarhus Volume
Svenske Late Verlane fløj under min radar indtil for et par måneder siden, hvor jeg faldt helt på halen over hans hidtil eneste single fra 2018, Roll Like A Dummy. Men hvilket nummer! Det er et veldrejet nummer med en legesyg, catchy lyd, som indbyder både til sing-a-long og til at bevæge fødderne. Det bliver spændende at høre, hvad han ellers har i godteposen!
GRETA
Fredag d. 3. maj kl. 21:15
Kammermusiksalen, Musikhuset
Lørdag d. 4. maj kl. 19:20
A‑Huset
lørdag d. 4. maj kl. 16.00
HUN SOLO / Store Sal, Musikhuset
GRETA byder på drømmende synthpop med en stærk forkærlighed for 80’erne, skabt i tæt samarbejde med den norske artist og producer FARAO, som er bosiddende i Berlin. GRETA er i øvrigt født i Nordtyskland, men har boet i Danmark siden 2011, og er bl.a. en del af Ida Red, og har været co-writer på We Are The Way For The Cosmos To Know Itself’s skønne sang, Don’t Bother.
Hendes hidtil eneste udgivne sang er både sprød, luftig og skarp i produktionen, mens en vis råhed skinner igennem, der virkelig klæder GRETAS svævende og sensuelle vokal. Jeg har fået lov at smuglytte til hendes kommende EP, og kan berolige med, at det høje niveau holder!
Hjalte Ross
Fredag d. 3. maj kl. 22:30
Lille Sal, Musikhuset
Lørdag d. 4. maj kl. 14:00
SPOT ROYAL
Hjalte Ross er en ung, dansk singer-songwriter i starten af 20’erne, som på mange måder trækker tråde til Nick Drake, både i lyd og tekstunivers. Dog er Hjalte Ross knap så dyster som Drake. Debutalbummet, Embody, udkom i efteråret 2018 og er i al sin afdæmpethed et lille mesterværk.
The Oceans
Fredag d. 3. maj kl. 16:00
VoxHall
Lørdag d. 4. maj kl. 12:30
VIU Eyewear
The Oceans har været i fokus talrige gange på MMB. Bandet dyrker en støjrock-poppet lyd præget af støjende guitarer, insisterende beats og fængslende melodier. Duoen bestående af Dan Joe & Linus Valdemar er baseret i København og har eksisteret siden november 2014. Det seneste års tid har bandet udgivet to flotte EP’er — den første EP I, udkom i sensommeren 2018 og bød på poppede, glade, sommernumre i dur, mens EP II, der udkom for ca. en måned siden, modsat er mere hård, melankolsk, mørk og mol-præget.
Analogik
Lørdag d. 4. maj kl. 00:00
Den Rå Hal, Godsbanen
Analogik er kendt for at mikse balkan, ska, etiopisk funk, tango, polka swing, etiopisk jazz, cowboy musik, sømandsmusik, indisk musik, bossanova og meget mere — og næsten altid med et twist af hiphop. Med sådan en eklektisk sammenblanding kan du nok forestille dig, at en Analogik-koncert er festlig på en herligt uhøjtidelig, kærlig og tilbagelænet måde.
Bandet har holdt en længere pause med udgivelser på ca. 7 år pga. børneproduktion, som bandet selv udtrykker det. Om en måneds tid er der dog endelig nyt fra Analogiks hånd i form af albummet Havnens Perle, som jeg har fået lov at lytte til på forhånd. Den er en anelse mere stille og eftertænksom end tidligere, men stadig fuld af kuriøse indslag uden at musikaliteten lider under det. Pladen er indspillet på gamle udslidte og til dels forkastede instrumenter. Eksempelvis et gammelt pivfalsk klaver, et falsk trædeorgel, en faldefærdig utæt tuba, håndspillet vibrafonette, surf guitar, sømandskor, diverse saxofoner, trompet, synths, sav, banjo, violin og en masse elektronik. Det bliver spændende at se hvor mange af dette virvar af instrumenter, der finder vej til scenen i Den Rå Hal.
FRUM
Lørdag d. 4. maj kl. 21:50
Rytmisk Sal, Musikhuset
Færøske Jenný Augustudóttir Kragesteen markerer sig med sfærisk, elektronisk indiepop med gode melodier. Hendes stemme besidder en luftighed og kraftfuld, som jeg tror vil blæse mig bagover live.
Simone Tang
Lørdag d. 4. maj kl. 21:00
Klubscenen, Musikhuset
Simone Tang er måske mest kendt for sin hovedrolle i Nils Malmros’ film Kærestesorger, men det ændrer sig måske i nær fremtid til at være for hendes evner som sanger og producer i stedet. Simone Tang har netop udgivet sin første single Shame, som er en rørende sang med stænk af både RNB og soul. Det er lækkert og melankolsk på samme tid.
Lyt også til denne teaser med to sange, der endnu ikke er udgivet:
BYLJA
Lørdag d. 4. maj kl. 14:30
Trailerscenen
Danske BYLJA, som er producerduoen Marchel Mørk og Emil Aagaard, har jeg haft et godt øje til et stykke tid. De har endnu kun udgivet få numre, men deres fine single Sinn endte blandt de udvalgte på Musik Mig Blidts liste over de bedste danske sange fra 2018. Musikken danner bro mellem techno, sfærisk, ambient electronica og akustisk vellyd med inspiration fra naturen, lidt ala islandske Kiasmos og svenske Gidge. Jeg har fået lov at sniglytte til en række demoer, som også byder på forskellige mandlige gæstevokaler, og det lyder lovende, kan jeg afsløre. Duoens smukke elektro-organiske musikunivers, skaber de via et arsenal af analoge synthesizere, computer, elguitar og bas.
Derudover anbefaler jeg disse navne på SPOT:
- School Of X
- Farveblind
- Efterklang
- I Think You’re Awesome & Aarhus Jazz Orchestra
- KOM VI LØBER
- Ida Wenøe
- Phosphor Kid
- Goss
- Kwamie Liv
- Erika De Casier
- Little Winter
- Modest
- Josa Barck
- Rizan Said
- YIN YIN
- CHINAH
Tags: Analogik, BYLJA, Chinah, Efterklang, Erika de Casier, Farveblind, FRUM, Goss, GRETA, Hjalte Ross, I Think You're Awesome, Ida Wenøe, Josa Barck, Kid, KOM VI LØBER, Kwamie Liv, Late Verlane, Little Winter, Modest, Natlyst, Phosphor Kid, Rizan Said, School Of X, Simone Tang, The Oceans, YIN YIN, ZAAR
Follow Me!