De 5 mest lovende artister jeg hørte på Uhørt Festival 2019
En de bedste musikfestivaler for dansk upcoming musik er Uhørt Festival, som siden 2013 har fundet sted i København. I år præsenterede festivalen 39 kunstnere, og i dette indlæg kan du stifte bekendtskab med seks af de mest lovende blandt de ca. 20 artister, jeg nåede at høre.
Klaptrae
Klaptrae har jeg fulgt siden 2017, hvor han første gang havde en sang på min guldkornsplayliste (som desværre ikke er tilgængelig længere). Den bærende kraft i Klaptrae er Laurits Steinberg, som åbenlyst har ladet sig inspirere af Bon Ivers 22, A Million. Han kombinerer elektroniske, atmosfæriske og folkede elementer i et stemningsmættet lydbillede, som både er engelsk- og dansksproget. Showcasen på Uhørt gav mig lyst til at høre en fuld koncert med Klaptrae. Også fordi jeg ved, at Klaptrae har rigeligt i ærmet til en fuldlænge-koncert. Jeg har nemlig fået lov at lytte til et preview af det kommende album, der skulle udkomme her i efteråret. Du kan roligt glæde dig!
Klaptrae har p.t. tre numre liggende på Soundcloud, du kan høre lige her:
BYLJA
Marchel Mørk og Emil Aagaards fælles elektroniske projekt BYLJA har jeg fortjent featured her på bloggen før. Jeg har stadig til gode at høre dem mere end 30 min. live, men både da jeg hørte dem på SPOT festival i maj og igen på Uhørt, havde jeg en fantastisk oplevelse af at blive transporteret til et magisk drømmeland, som jeg i hvert fald ikke havde lyst til at forlade efter så kort tid, som begge disse to koncerter varede.
Duoen har en i DK-sammenhænge unik, lækker elektro-organisk lyd med melankolske undertoner, som bedst kan sammenlignes med islandske Kiasmos eller svenske Gidge. Duoen, der nu er signet til de gode folk på Celebration Records, forventer jeg mig meget af i fremtiden!
Ilt
Københavnske Ilt forener stærke melodier, udsvævende kompositioner og repetitive guitarfigurer. Resultatet er meget meditativt og drømmende. De lægger sig et interessant sted mellem noget poppet og mere alternativt. Førstnævnte skyldes sangenes iørefaldenhed og sidstnævnte kan tilskrives bandets evne og lyst til at ufordre lytteren med rytmeskifte og kompositioner som ikke følger vers/omkvæd formlen. Således byder numre som Infinite og Beaming Light på flere overraskende overgange, som næsten skaber nye numre i nummeret. Lyt engang til bandets et år gamle EP, mens du venter på bandets næste move.
Lunar
Lunar spillede en koncert med masser af selvtillid og musikalsk overskud. Bandets groovy, skæve, let psykedeliske pop med referencer til 60’erne og 70’erne er svært ikke at lade sig charmere og måske ligefrem forføre af. Det hjælper alt sammen på det, at bassen er lækkert vuggende, trommerne sprøde og ofte synkoperede, saxofonen halvlummert drømmende og frontmanden meget karismatisk. Hele udtrykket virker bare tilbagelænet cool. Og så elsker jeg også, at klaveret/synthesizer på mange numre ikke kun veksler mellem akkorder, men bidrager med helstøbte integrerede melodier i numrene! Generelt fungerer det skide godt live — ligesom det gør i indspillet form!
Lunar udgav en ny EP for kun et par ugers tid siden, men deres bagkatalog af ældre EP’er er også værd at dykke ned i.
Rigmor
Rigmor har indtil videre kun en enkelt single ude, som jeg før koncerten på Uhørt, syntes rigtig godt om. Bandets tekstunivers baserer sig på Michael Strunges digte og de tematikker hans forfatterskab behandler som ensomhed, meningsløshed og alt det, som er dysfunktionelt i samfundet. Sang for sang krøb både musik og lyrik ind under huden på publikum, ikke mindst takket være et meget nærværende band — ikke mindst bandets forsanger Sarah Wichmann, der til en af sangene trådte ned fra scenen, så hun stod helt i øjenhøjde med publikum.
Nyd singlen Træ mens du væbner dig med tålmodighed og venter på Rigmors debut-EP, der efter sigende skulle udkomme til februar 2020.
Tags: BYLJA, Ilt, Klaptrae, Lunar, Rigmor, Uhørt Festival, Uhørt Festival 2019
Follow Me!