Lubomyr Melnyk — Corollaries
Lubomyr Melnyk har brugt ca. 40 år af sit liv på at mestre kunsten at spille på et klaver. Han har med andre ord viet sit liv til klaveret. Han elsker klaverer, omtaler dem som levende væsener og sammenligner de gamle og bedste eksemplarer lavet mellem 1880–1930 med produktionen af originale samuraisværd — én af menneskehedens ypperste bedrifter.
Denne kærlighed og respekt for klaveret kan høres tydeligt i Lubomyr Melnyks måde at håndtere et klaver på. Han har udviklet en teknik, han kalder Continuous Music, som han er den eneste i verden der mestrer. Denne teknik består af en uafbrudt strøm af toner frembragt af Melnyks nærmest overjordisk hurtigt dansende fingre. Faktisk er Melnyk i stand til at ramme klaverets tangenter op til 19 gange i sekundet! Det skulle eftersigende gøre ham til en af de hurtigste pianister i verden.
I sig selv er dette ikke noget særligt. Hvad der er noget særligt er derimod, at Melnyk er i stand til at spille disse hurtige toner fuldstændig ubesværet og med 100 % indlevelse. Når Melnyk spiller, bliver klaveret en forlængelse af hans krop og han forsvinder ind i, hvad han selv beskriver som en metafysisk verden:
“It’s like turning your body into a jet or flying like a bird. Your flesh alters substance continuously and your mind is in hyper-speed as the world whirls around you like a hurricane with the piano as its vortex, yet you remain perfectly still. Motion becomes non-motion. Space and time all become one solid entity and the mind plays like rain on the surface of the road. I don’t think people can comprehend what it’s like.”
(via 15 Questions)
Når man lytter Corollaries, får man en flig af denne oplevelse. Melnyk er ikke blot teknisk overlegen, som i nogle tilfælde kan være en barriere for formidlingen af musikkens følelesdimension. Melnyk formår i høj grad at kommunikere med sin strøm af klaverstrøg på en sådan måde, at du bliver følelsesmæssigt tryllebundet i en sonisk verden af alle regnbuens farver. Det er en vidunderlig rus. Titlen på nummeret Pockets Of Light er samtidig en god beskrivelse af Melnyks musik. Hvert anslag lyder som små lommer af lys, der tilsammen blænder op for en ny verden af ren glæde og fryd. Tilgiv, at jeg lyder som om jeg har fået en religiøs åbenbaring, men når jeg lytter til Corollaries, får jeg den der “larger than life” følelse — en følelse der overvælder mig og kan virke decideret tårefremkaldende. Glædestårer over, at skønhed findes i så ren en form. I den forstand er albummet et lille mirakel.
Corollaries er Melnyks første album på det geniale pladeselskab Erased Tapes, som også har udgivet Musik Mig Blidt yndlingene Nils Frahm, Peter Broderick og A Winged Victory For The Sullen.
Peter Broderick og Nils Frahm har også haft en afgørende finger med i spillet i forhold til, at albummet overhovedet er en realitet. Kimen til Corollaries blev faktisk lagt, da Peter Broderick og Nils Frahm mødte Lubomyr Melnyk til en ambient musikfestival i Cologne, Tyskland. Peter og Nils, som i forvejen både er venner og musikalske brødre deler sammer musikalske sprog som Melnyk, så det var naturligt, at begge blev producere på Corollaries og Broderick endda bidragyder i form af vokal og strygere.
Samarbejdet mellem Melnyk, Broderick og Frahm er et “match made in heaven”. Man har en stærk fornemmelse af, at de tre Instinktivt kan tune sig ind på hinandens musikalske vision og kommunikere nærmest telepatisk.
Pockets Of Light var Melnyks og Brodericks første fælles improvisation. Det er svært at tro, at nummeret ikke er et resultat af en længere proces, men Pockets Of Light skulle altså være et “one take”. Man kan endda høre Broderick i begyndelsen sige ordene: “Let’s just see what happens”. Brodericks vokal gør først sin entré ved omkring 06.30.
Lubomyr Melnyk — Pockets Of Light
Om indspilningen af Pockets Of Lights fortæller Broderick:
“(…)this was the very first thing we ever played together … Lubomyr was tuning up my piano, making a ruckus, boing, boing! and i was setting up my violin with some pedals and effects, and at one point i asked him if he would mind if i sang over his piano playing … and he said sure! so i sat there with a pen and paper and slowly wrote out these lines as he fiddled around with the piano until satisfied. i showed him the words and said, how about if i sing these words? and he took a minute to read them and then looked at me and said, those are really good peter! so then we started recording, and on the album you can hear me say, let’s just see what happens… and then we played that music … it was a magical moment, and very encouraging for the days to come with all of our plans at various recording studios.”
(via Fractured Air)
Den smukke tekst til Pockets Of Lights lyder således:
between two floors
my dreams and yours
following a friend
foregoing the end
from the hammers to the ears
we invite our fears
to sing outside
little spaces turn wide
from the hammers to the ears
we invite our fears
to sing outside
little spaces turn wide
and on the first try
when the keys don’t cry
we find a place
time’s only race
with pockets of light
chasing the night
Dyk dybere ned Corollaries med The Six Day Moment og Le Miroir D’Amour.
Lubomyr Melnyk — The Six Day Moment
Lubomyr Melnyk — Le Miroir D’Amour
Lubomyr Melnyk giver tilfældigvis koncert i Koncerthuset den 25. maj. Koncerten er en enestående chance for live at opleve Lubomyr Melnyks fænomenale evner ved et klaver. Billetter fås her: http://www.dr.dk/Koncerthuset/Kalender/2013/Maj/lubomyr-melnyk.htm
Her er en teaser:
Lubomyr Melnyk – Corollaries Tour 2013 (Video Trailer) from Erased Tapes on Vimeo.
Hvis du har fået smag for den trance, som “continous music” kan effektuere, så kan jeg også anbefale James Blackshaw, der gør noget lignende, bare med en guitar. Jeg skrev om ham for noget tid siden: http://www.musikmigblidt.dk/james-blackshaw.html
Køb Lubormyr Melnyks Corollaries via Erased Tapes: http://www.erasedtapes.com/store
Lubomyr Melnyk | Facebook
Lubomyr Melnyk | Homepage
Tags: A Winged Victory for the Sullen, ambient, Corollaries, Erased tapes, Lubomyr Melnyk, Lubomyr Melnyk - Corollaries, neo-classical, neoclassical, neoklassisk, Nils Frahm, nyklassisk, Peter Broderick, piano
Super velskrevet indlæg, som altid.
Og musikken er virkelig skøn, men er af den slags, jeg ikke får lov at høre, hvis konen er hjemme. Heldigvis kan vinyl og mp3 købes i sampak, så kan det også høres på farten eller i løbeskoene.
Igen, tak for et godt indlæg!
Mange tak Per!
Er glad for at du også nyder Lubomyrs “ninja-klaverevner” :)
Gad vide hvordan det virker, når man løber? Det er jo ikke konventionel løbemusik.. Kommer du ind i en slags løbetrance? Har selv et permanent dårligt ben, så kan desværre ikke selv afprøve det.