Right Away, Great Captain!
Right Away, Great Captain! er et akustisk soloprojekt af Andy Hull, der også er forsanger i bandet Manchester Orchestra. Jeg opdagede ham gennem musikeren Jon Morgans cover af nummeret Right Ahead, Young Sailor, som figurerede i dette indlæg om Jon Morgan for et par uger siden. En kunstner der i øvrigt opererer i ca. samme boldgade som Right Away, Great Captain!
Og hvad er det så for en boldgade? Svaret er singer song-writer/alternativ folk, når det er bedst. Når det er mest højstemt minder det lidt om Bon Iver, når han er mest højstemt. Sufjan Stevens er et andet folk-eksperimenterende navn, der falder mig ind. Når vokalen er mere intimt hviskende, minder det en smule om Radical Face, som jeg også knuselsker. Right Away, Great Captain! er dog mindre elektronisk funderet. Noget andet de to kunstnere har til fælles er, at de godt kan lide at fortælle historier, der spænder over flere albums — eller konceptalbums om du vil (Radical Face har en eminent trilogi ude under fællestitlen Family Tree).
Right Away, Great Captain! har mellem 2007–2012 udgivet tre albums. Til sammen udgør de en trilogi, der fortæller en fiktiv saga om en sømand fra 1700-tallet, som overværer sin kone og broder sammen i hinandens arme og derefter drager til søs. Her møder han en kaptajn, der bliver hans mentor, men vreden i forhold til konen og broderen tiltager, og til sidst vender han hjem med drabelige motiver. Det hele ender meget tragisk og dystert, og sangene tiltager tilsvarende gradvist i mørke — især på det sidste album The Church Of The Good Thief. Det hyggelige og varme udtryk som ellers tit kendetegner folk/singer songwriter-genren tvinges således naturligt i baggrunden, når sømanden er mest desillusioneret. Det kommer til udtryk i en desperat og skingert lydende vokal, der minder mig om Bright Eyes’ Conor Oberst på bl.a. sange som Cutting Off The Blood To Ten og I Am A Vampire på albummet The Eventually Home samt We Were Made Out Of Lightning på The Church Of The Good Thief.
Den følelsesmæssige spændvidde er stor på tværs af de tre albums, og det er én af trilogiens store forcer. Hvis man lytte aktivt til lyrikken og dermed får hele historien med, bliver lytteoplevelsen selvsagt størst, så det vil jeg selvfølgelig opfordre dig til!
The Bitter End er første installation i trilogien:
Album nummer to i trilogien er Eventually Home:
The Church Of The Good Thief fuldender trilogien (og har desuden meget stemningsfuld artwork):
For en mere detaljeret gennemgang af den historie trilogien udfolder, tjek disse to artikler ud:
http://modern-vinyl.com/2012/07/30/review-right-away-great-captain-trilogy/
http://propertyofzack.com/post/18565177063/propertyofzack-interview-right-away-great-captain
Når du har ladet denne saga og følelsesmæssige rejse rodfæste sig, kan du pasende gå i kast med The Lost Sea — en samling af B‑sider/outtakes og demoversioner fra trilogien. Den indeholder 15 tracks, men det er kun åbningsnummeret, der er streambart. Hvis du vil have fingrene i resten, må du til lommerne.
Right Away, Great Captain! | Facebook
Right Away, Great Captain! | Bandcamp
Tags: alternative folk, Bon Iver, Bright Eyes, Conor Oberst, indie, indie folk, Radical Face, Right Away Great Captain!, singer-songerwriter
Follow Me!